Domací BURGER // + domácí housky a hranolky

Předem upozorňuji, že se nejedná o žádnou zdravou variantu.
Je to recept na klasický burger.





INGREDIENCE :


TĚSTO NA HOUSKY :

na 4 středně velké housky :

* 250g hladké mouky
* 1 vejce
* 1 rozšlehané vejce na potření housek
* 5g soli
* 20g kvasnic
* špetka soli
* 175ml mléka
* sezamová semínka na ozdobu

...

Do mísy si nasypeme mouku a uděláme důlek.
Ohřejeme si mléko - mělo by být vlažné! - a nalijeme do důlku.
Do mléka rozdrobíme kvasnice, pocukrujeme a poprášíme trochu moukou.
Necháme vzejít kvásek na teplém místě.
Až kvásek vzejde, přidáme vejce a sůl a zaděláme v hladké, nelepivé těsto.
Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout, alespoň půl hodiny. (čím déle, tím lépe)
Až těsto nakyne, pomoučíme si stůl a ruce a vytvarujeme housky.
Dáme je na pečící papír nebo na vymazaný plech, potřeme je rozšlehaným vejce a posypeme sezamovými semínky.
Pečeme ´ve vyhřáté troubě na 190 - 200°C do zlatova.

...


BURGER :

na 4 burgery:

* 500g mletého hovězího masa (já použila většinu vepřového, ale čím větší bude podíl hovězího, tím bude lepší)
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíce kremžské hořčice
* lžička soli
* 1/2 cibule (na jemno nakrájené)
* trochu pepře

...

Maso smícháme se všemi výše uvedenými ingrediencemi.
Vytvarujeme 4 burgery.
Dáme na chvíli do lednice.

...

ostatní suroviny :

* rajče
* sýr
* kečup
* hořčice
* majonéza
* pár koleček cibule (kterou si orestujeme na pánvi na oleji)
* list ledového salátu


...

Až budeme mít housky upečené, necháme vychládnout a poté rozkrojíme.
Jednu půlku potřeme hořčicí nebo majonézou.
Druhou půlku potřeme kečupem.
Na spodní část bulky položíme list ledového salátu.
Teď je čas, vytáhnout přichystané burgery z lednice.
Do pánve nalijeme přiměřené množství oleje a necháme rozehřát.
Prsty uděláme uprostřed burgeru důlek.
Nejprve opékáme důlkem směrem dolů.
Každou stranu zhruba 3 minuty (záleží na Vás).
V poslední minutě na něj dejte plátek sýra a až se trochu rozteče, vytáhněte jej.
Na ledový salát položíme hotový burger s plátkem sýra, na něj plátek rajčete a orestované cibulové kroužky.
Přiklopíme druhou půlkou housky a propíchneme špejlí uprostřed.

 ...

Podáváme samotné nebo s hranolkami.

...


DOMÁCÍ HRANOLKY:

*brambory
*olej
*sůl

...

Oloupané a omyté brambory nakrájíme na ,,hranolky".
Dáme na plech, polijeme troškou oleje  posypeme solí.
Vše důkladně promícháme.
A dáme péct do trouby na 200 - 210 °C .
Pečeme do změknutí a do zlatova.

...



DOBROU CHUŤ ! ♥




Komentáře