Hruškový koláč // z ,,lineckého" těsta
To je tak, když vám umírá plno hrušek a křičí o pomoc.
V tom Iveta přiletí na pomoc.
Některým hruškám už nepomohla, ale aspoň některé zachránila. Yeees!
...
A tramtadadáááá vzniklo z nich něco, po čem moje maminka plula na obláčku (ne, není v tom žádný halucinogen :D ) a dožadovala se po receptu na tento HRUŠKOVÝ KOLÁČ !
No jo, ale protože hruškový koláč vznikl jako většina mých jídel (receptů) - v hlavě - tak jsem si sedla a recept sepsala . ☺
Věřte mi, že nic víc mě nepotěší než to, že takové kuchařce - jako je moje maminka, můj výtvor chutnal, tak moc, že mi to řekla nejmíň třikrát.
↓
INGREDIENCE :
TĚSTO :
(vše je jen tak odhadem - od oka :D )
* 180 g hladké mouky + 30g špaldové mouky
* 40 g moučkového cukru
* 1 žloutek
* 90 g studeného másla + 20 g Ramy, Flory nebo Perly
* 1 kypřící prášek
* 4 lžíce mléka
Vše smícháme a uhněteme těsto.
Těsto rovnoměrně rozprostřeme po koláčové formě, kterou jsme si vymazali máslem a vysypali moukou.
Trochu těsta si necháme na ozdobení.
Vidličkou propícháme dno.
NÁPLŇ :
* 200g tvarohu
* lžíce mléka
* 1 vanilkový cukr
* moučkový cukr
* rozinky nebo oříšky
* hrušky
Smícháme tvaroh, mléko, vanilkový cukr a moučkový cukr.
Rovnoměrně rozprostřeme na těsto.
Tvarohovou posypeme buď oříšky nebo rozinkami.
Omyté hrušky zbavíme stopky a dužiny a nakrájíme na kousky .
Dáme do menšího hrnce a zalijeme cca 50 - 100ml vody, zaděláme pokličkou a vaříme do změknutí, cca 5 minut.
Občas promíchat !
Poté sundáme pokličku a ještě chvíli vaříme (abychom se zbavili vody).
Uvařené hrušky přendáme lžičkou na koláč.
Těsto, které jsme si nechali na ozdobení, vyválíme a vykrojíme vykrajovátkem třeba kytičky ☺ .
Ozdobíme a dáme do vyhřáté trouby na cca 180 °C a pečeme do zlatova .
Můžeme lehce pocukrovat.
Dobrou chuť ! ♥
...
Komentáře
Okomentovat